Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Kersen Dengan Menggunakan Support Vector Machine

Authors

  • Artha Patricia STIKOM Cipta Karya Informatika
  • Veri Arinal STIKOM Cipta Karya Informatika

DOI:

https://doi.org/10.34012/jutikomp.v7i2.5876

Keywords:

Classification, Kersen Fruit, Fruit Maturity, Image Processing, SVM

Abstract

Kersen fruit, native to Southern Mexico and often found in Indonesia, has health benefits that attract people. It is round with a diameter of 1-1.5 cm, yellowish green in color when young, and turns red when ripe. Determining the maturity level of kersen, which has been done manually, is essential for people to consume good quality fruit. This study aims to simplify the identification of Kersen fruit maturity through image processing using the Support Vector Machine (SVM) method with a parameter value of C-25. The test results show that this method achieves the best accuracy level of 72% in identifying the ripeness of kersen fruit, so it can be an effective solution in making it easier for people to determine the level of fruit ripeness.

References

Abijono, H., Santoso, P., & Anggreini, N. L. (2021). Algoritma Supervised Learning Dan Unsupervised Learning Dalam Pengolahan Data. Jurnal Teknologi Terapan: G-Tech, 4(2), 315–318. https://doi.org/10.33379/gtech.v4i2.635

Adinata, F. D., & Arifin, J. (2022). Klasifikasi Jenis Kelamin Wajah Bermasker Menggunakan Algoritma Supervised Learning. Jurnal Media Informatika Budidarma, 6(1), 229. https://doi.org/10.30865/mib.v6i1.3377

Amrozi, Y., Yuliati, D., Susilo, A., Novianto, N., & Ramadhan, R. (2022). Klasifikasi Jenis Buah Pisang Berdasarkan Citra Warna dengan Metode SVM. Jurnal Sisfokom (Sistem Informasi Dan Komputer), 11(3), 394–399. https://doi.org/10.32736/sisfokom.v11i3.1502

Anggraini, R. (2017). Klasifikasi Jenis Kualitas Keju Dengan Menggunakan Metode Gray Level Co-occurrence Matrix (GLCM) dan Support Vector Machine (SVM) Pada Citra Digital. E-Proceeding of Engineering, 4(2), 2035–2042.

Kurniati, I. D., & Rohmani, A. (2017). Ekstrak Buah Kersen (Muntingia calabura) dalam Menurunkan Jumlah Sel Goblet pada Tikus yang Dipapar Asap Rokok. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan, 13(2), 144. https://doi.org/10.24853/jkk.13.2.144-152

Maneno, R., Baso, B., Manek, P. G., & Fallo, K. (2023). Deteksi Tingkat Kematangan Buah Pinang Menggunakan Metode Support Vector Machine Berdasarkan Warna Dan Tekstur. Journal of Information and Technology, 3(2), 60–66. https://doi.org/10.32938/jitu.v3i2.5323

Maulana Alfaruq, B., Erwanto, D., & Yanuartanti, I. (2023). Klasifikasi Kematangan Buah Tomat Dengan Metode Support Vector Machine. Generation Journal, 7(3), 64–72. https://doi.org/10.29407/gj.v7i3.21092

Maya, A., Putri, K., Rozi, A. F., Informasi, S., Mercu, U., & Yogyakarta, B. (2024). IMPLEMENTASI CONVUTIONAL NEURAL NETWORK DALAM. 8(5), 10388–10394.

Monika Parapat, I., & Tanzil Furqon, M. (2018). Penerapan Metode Support Vector Machine (SVM) Pada Klasifikasi Penyimpangan Tumbuh Kembang Anak. Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer, 2(10), 3163–3169. http://j-ptiik.ub.ac.id

Rheni Aprilia Ningrum, Agus Priyanto, & Ummi Athiyah. (2021). Implementasi Algoritma Fuzzy Tsukamoto Untuk Diagnosis Penyakit Anemia (Studi Data: Rekam Medis Pasien Ibu RSIA Bunda Arif Purwokerto). Infokes: Jurnal Ilmiah Rekam Medis Dan Informatika Kesehatan, 11(2), 65–72. https://doi.org/10.47701/infokes.v11i2.1303

Senet, M. R. M., Parwata, I. M. O. A., & Sudiarta, I. W. (2017). KANDUNGAN TOTAL FENOL DAN FLAVONOID DARI BUAH KERSEN (Muntingia calabura) SERTA AKTIVITAS ANTIOKSIDANNYA. Jurnal Kimia, 187. https://doi.org/10.24843/jchem.2017.v11.i02.p14

Siti Aisah, I., Irawan, B., & Suprapti, T. (2024). Algoritma Support Vector Machine (Svm) Untuk Analisis Sentimen Ulasan Aplikasi Al Qur’an Digital. JATI (Jurnal Mahasiswa Teknik Informatika), 7(6), 3759–3765. https://doi.org/10.36040/jati.v7i6.8263

Subgya, R. S. (2019). Daya Antibakteri Ekstrak Buah Kersen (Muntingia calabura L.) Terhadap Porphyromonas gingivalis. In Digital Repository Universitas Jember.

Sumari, A. D. W., Alfian, A. A., & Rahmad, C. (2021). Pemilihan Daging Kelapa Bermutu Berdasarkan Warna dan Tekstur untuk Produksi Wingko Berkualitas Menggunakan Metode Support Vector Machine (SVM) dan Fusi Informasi. Jurnal Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer, 8(3), 587. https://doi.org/10.25126/jtiik.2021834391

Downloads

Published

2024-10-30

How to Cite

Patricia, A. ., & Arinal, V. . (2024). Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Kersen Dengan Menggunakan Support Vector Machine. JURNAL TEKNOLOGI DAN ILMU KOMPUTER PRIMA (JUTIKOMP), 7(2), 185-199. https://doi.org/10.34012/jutikomp.v7i2.5876